10 Disember 2012

Kebayan Gunung

Lame dah koi tak jalan2 ke Gunung Senyum ni.Dulu rajin juge melihat keindahan alam.Disamping ianye aktiviti yang menyehatkan badan ianye dapat juge menenangkan fikiran.Nok cari nenek kebayan memang koi tak jumpe.Kitnye tok kebayan ngan cucu kebayannye ande la kat bawoh ter.Haha...Jangan cube2 mencari kebayan kat sane pulok yek.Lihatlah keindahan ciptaan Allah,carilah ketenangan,carilah kedamaian.

Kali terakhir ke sane seingat koi la untuk mencari tetawok.Dekat sejam lebih baru berjumpe.Kalau la ande gendang mase ter,mau ande yang bukok langkoh.Tak jauh dari tempat tetawok ter ande tempat tok guru bertafakur.Gunung senyum banyok gua dan sejarohnye.Pernoh koi dengor ande yang nok meruntohkannye.Ngasoh parang le nampok gayenye.Paku bumi tu.Perkare tu tak terjadi.Alhamdulillah


24 November 2012

14 November 2012

Undangan Majlis Perkahwinan


Sempene Maal Hijrah yang mulia ni koi menjemput semua rodong2 blogger de sini menghadiri majlis pernikahan adik perempuan koi yang akan berlangsung pade hari Sabtu 17 November 2012.Kehadiran rodong2 amat la dihargai.Salam Maal Hijrah buat semua.

29 Oktober 2012

Melemang

Dulu pintok je raye melemang sokmo la kome weh.Kitnye sekarang ni slow la sikit.Raye Aji ngan Raye Pose je membuatnye.Buluh bertanang sendiri ni mudoh la sikit.Tak lorat lalu nok mencarinye.Bile dah ramei ter mudoh amat jadinye.Kene pulok time2 mengguroh ter.Teringat jaman kecik dulu.Bukan mende kenan main air ter la.Miang tolok tepi je.
 Bab mencari daun pisang gitu juge.Berkejor budok2 mencari daun hak molek.Sambil2 ter bahan melastik pelepoh pisang.Bukan mende,sekador nok belajor jadi pelastik tepat. 
Pelepoh pisang ter orang buat penggulung daun pisang ter.Kitnye kome bahan buat bunyi sape paling kuat.Uko bersepei pelepoh pisang ter kene hayun
Menggulung daun untuk dimasukkan dalang buloh.Koi tak berape rajin sikit ranto ni.
Nuang beras pulut.Ande juge orang campur ngan jagung.Kit koi paling kenan lemang tepong
Pati santan untuk nuang kali pertame.Kali kedua ter santannye dah cayor weh.
Kala tak berodok gini tak sekata la beras pulut ter.Saloh2 gaye ande yang tak sedaknye.
Bab membakor paling seronok.Sambil2 nengok lemang sambil2 berdiang.Badan kala tak berasa sehat molek amat weh.Kene pulok kala sakit2 pinggang.Kala ande daging2 kerbo atau lembu.Time2 gini la deme macok.Kit bile time musing lemang ramei buat tak kabo je.Kayu musing standby sokmo ter.
Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua moga panjang umor,muroh rezeki dan disehatkan badan.Ande kesempatan ke Mekah kite semua.

15 September 2012

Namboh Sorang Lagi

Alhamdulillah lepas ni Ecah bakal dapat adik.Sekarang dah 4 bulan.Kulu kilir ke klinik je koi sekarang ni.Kad klinik ande stiker kuning la pulok.Tande ande kencing manih mase mengandung.Habih jari2 kene cucuk.Kene pulok baru2 ni banyok ngat rumoh terbuke.Bile buat BSP dah sah kaler meroh.Maroh ngat doktor.Tapi sekarang ni koi suroh orang rumoh koi makan epal hijau.Ha baru menjadi.Doktor pun tak bising2 dah. Jangkanye bulan 2 tahun depan.Ah ye di.Same Ecah Dot Dot juge ler nampok gayenye.Seronok la Ecah Dot Dot.Ande la rodong bermain.Tak ande la bosan sangat.

 Ecah Yang Bosan

10 September 2012

Bini Ke-3

Sebelum raye dulu koi meminang.Baru kini koi mendapat.Itupun seteloh lame menunggu surat nikoh dari JPJ.Seronok ngat Ecah Dot Dot.Nok kulu kilir saje la dia.Boleh la koi jalan petang2.Bini kedua koi yang bername EX-5 ter bukan tak boleh.Kitnye dia pernoh jatuh dengan koi atas highway.Sampei sekarang pinggang ter bengkok.Bini pertame koi 125Z baru sampei dari KL.Ande de Jengka.Dia bahan merajuk pulok.Ni kene pujuk molek2.Ramei dah sibok menanye ke dia.Kitnye koi sayang amat weh.Entoh bile la pulok nok namboh yang ke-4.Kala namboh isteri pulok gone yek.Aaachoomm....Alamak betara guru dah jeling....Mampus koi... 

06 September 2012

Merdeka ke 55

Berjalan kaki dari Ibs Teruntum ke Padang MPK
 Semangat ketika latihan
Ketika Raptai Merdeka
 Ketika Raptai Merdeka
 31 Ogos 2012
 Ecah pun join sekali

25 Ogos 2012

Akor Kayu

Semalam badan tak sehat sangat koi rase.Dah la selseme tak berenti.Kene pulok kerje.Uko berpino biji mate.Lepas Suboh tadi koi bahan air akar kayu naha.Ha...baru ye.Itu jodo nye.Tak menjadi dengan ubat klinik.Nok ke hak lame ter la weh. 

18 Ogos 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Semalam jalan sesok ya amat.Sokmo gitu kan setiak kali musim perayaan.Berhati2 lah di jalan raya.Jangan lupe doa bile berkenderaan.Tiak orang mungkin doanye berbeze.Buatlah mane yang deme tau.InsyaAllah koi akan balik kampung pade petang ni.Sempene raye koi ucapkan Selamat Hari Raye Aidilfitri mohon maaf zahir batin atas kekasaran bahase tersilap kate selame ini same ade koi sedari ataupun tidok sedari.Selamat Hari Raye Aidilfitri. Berhati2 di jalanraye.



13 Ogos 2012

Moh Bayor Fitroh


Pose tinggei beberape hari je lagi.Fitroh tak bebayo lagi.Cadang ter esok baru nok membayonye.Lambat2 karang bimbang tak sempat.Dah la sekarang ni time2 sibuk.Bab buat kuih memang koi banyok pengalaman makan.Buatnye tak reti lalu.Sekarang ni orang buat kuih tunjuk2 je.Ingat lepas ni kene belajo2 membuatnye.Tak dapat banyok pun dapat satu dah la kan.Buat yang belum2 lagi bayo fitroh ter moh la pakat2 pegi.Bukan lame pun weh.Lambat2 karang puas pulok beratur. 

10 Ogos 2012

Nikoh Lagi

"HAI SENANGNYA DALAM HATI.KALAU......."
Aii ceh......sedak pulok melayan lagu ni.Koi kan bujang 3.Ape salohnye kan kan kan.Dah bercucu esok payoh doh.Kelmarin koi nganto rombongan meminang.Alhamdulillah setakat ni.Kala tak ande aral lepas raye ni menikoh la koi.Orang rumoh pulok tak kesoh.Asalkan yang lame jangan diabaikan.Perghhh....bertuohnye badan. 

01 Ogos 2012

Godek Godek Blog

Puas dah koi godek blog ni.Tengok link rodong2,abih belake hilang.Abih tempat koi cari.Dala lemari tak ande,ceruk dapur tak jumpe,celoh dinding taknye muncul,balik tikor lagi la.Hala kulu hala kilir,turun ke laut naik ke tebing baru la koi jumpe di Google Chrome.Boleh la koi jengok rodong2 balik.Selame ni banyok dekat Internet Explorer ngan Google je.Dah la koi tak berape nok reti mende2 IT ni.Habih sepasei.


Bile koi bukok blog dia bahan pulok upgrade.Puas pulok koi menggodek.Nengok gambor kejak kecik kejak besor.Ah ye betul di.Puas pulok menaroh dinding blog ni bior gambor ter besor sikit.Alhamdulillah dah okey pun.Sempat juge la koi sembur2 cat sikit buat salam perkenalan.Ande sesetegoh blog ter tak dapat koi ngomen.Ntoh mende sebak koi tak tau ke lagi.Ande rumput tebei gamoknye.Sape2 tau carenye kabo2 la.Senang koi nok nebasnye.

21 Julai 2012

Selamat Berpuase

Selamat berpose buat semua rodong2 pade hari ini sampei habih Ramadan.Lagi molek kala buat pulok dengan pose enam.Dulu kala tanye Subuh,Maghrib pukul berape.Ramei tak terjawak.Kitnye hari ini ramei ngambik tahu.Alhamdulillah ande lah pembaharuan ter.Kala boleh biorlah ianye berterusan sampei bile2.Pak imam pun senang hati nengok surau masjid penuh sokmo.


Gone rodong dah siak ke nyoping moping.Dah siak ke melan2 cuti.Dah siak ke nok raye kemane dulu.Koi macam bese la.Last minit baru mikir.Tu pun entoh dapat cuti ke tidok tau tau ke haje.Ape pun selamat berpose buat semua.Moge pose kite kali ini lebih baik dari sebelumnye....