30 Mac 2010

Moh Berkaraoke

Last koi berkaraoke pade kenduri de rumoh Mak Teh koi.Tapi lagu Melayu la.Sesekali koi layan lagu Anok Semantan tajuk Meling2 ter.Beh amat weh.Ande rodong koi suroh bawok lagu ni kalau berkaraoke,tapi koi risou weh.Bimbang terbelit lidoh.Kerayan lalu.Ande sape2 nok cube ???Layan..........
video

28 Mac 2010

Masuk Konti Pahangfm

Hari ni merasa la koi masuk konti.Jemaat baru ni Dj Nuar ande ngantor mesej ke koi ngajok bersame dalam rancangan Sababat Di Konti hari Ahad jam 11.30 pagi.Orang dah ngajok tunggu mende lagi weh.Bukan senang nok masuk sini.On air pulok ter.

Sebelum ni pun dia dah ngajok tapi koi tak dapat datang.Sebak nye isteri koi bersalin hari ter.Kebetulan hari ni lapang koi pegi la.Mate ngantuk sebak keje malam ter.Kene pulok sejuk2.Perghh...melayang rase kepale.Balik2 ter terus koi cari bantal.Bahan tido tak sedor ke mende.

Petang tadi koi dapat mesej dari rodong koi sahabat Pahangfm juge iaitu Abang Nazri Jengka 19 memberitahu isterinye telah meninggal jam 4.40 petang tadi.Takziah untuk dia.Koi memang tak dapat balik sebak keje.Tapi koi sempat la hello pade warih2 dan rodong2.Dan dengor cerite arwoh telah selamat di kebumikan selepas Isyak.

Mate koi ngantuk lagi la weh.Dah tu kene keje pulok.Adoiii.....

Jalan2 Cari makan


Malam tadi sebelum keje dan koi nyinggoh de pasor malam Kuantan ni.Dulu rajin la koi nyinggoh tapi akhir2 ni jarang dah weh.
Perut lapor weh.Naha koi nyinggoh senaha kat Nasi Ayam Boxing.Perghhh..name dia.Bertinju la gamoknye kala makan.
Naha bubur lambuk.Jangan ingat bulan pose je ande.Kala rase nok merase boleh la datang pasor malam sini.Tiak saktu ande sokmo.Tempat lain koi tak jumpe lagi weh..
Gini la rupe Nasi Beriani Boxing ter.Koi ingat dia ande beri sarung boxing sekali.Tapi tak ande weh...Erkk...kenyang weh.

26 Mac 2010

Kenduri Lagi

Hari Jemaat baru2 ni koi pergi ke rumoh mok sedare koi de Jenderok.Pupu koi nikoh.Kire nyambut la.Dan la nengok orang numbang ke kerbo.Padan sorang je nyembelih. Pemetang ter kome buat tulang rusok masok lemok.Bahan dengan kayu api je.Rase asak ter yang sedaknye.Nok jumpe de bandor letih la.Ni pulok Chu Laila koi dari Bukit Nikmat.Kala tak ande dia menggodey tak soh weh.Dah hobi ke dapur nok buat gone.

Malam ter aboh koi bahan berkaraoke pulok.Koi pun tak ketinggalan la weh.Tapi tak boleh banyok2 lagu pasal dah 3 pagi.Suare dah ketor macam orang demam.Standard kampung la weh.Karaoke start pukul 10 malam abih 5 pagi.Tapi hari ter tutup pukul 4 setengoh pasal orang tak ramei dah nok menyanyi.
Pagi2 ter kome buat acare meratoh berganti2.Baju hijau ter Pak Lang koi dari Gempu.Menyandor dah dia weh.Tengoh ter suami Chu Laila koi dari Bukit Nikmat.Baru start masuk acare weh.Yang bawok beg ter pupu koi dari KL.Kulu kilir dia sebak lupe bawok jale.Ha..ha..ha..
Ni la pengantin dia weh.Selamat pengantin baru.Eh..Eh..Wadi.Baru koi perasan satu mende.Ngape pulok awok megang beg ter.Ha..ha..ha..

16 Mac 2010

Kenduri di Jengka 1

Ahad baru ni 14-03-2010 koi ngantor pupu koi dari Kampung Jenderak ke Jengka 1.Koi nye bukan dari Jenderok tapi kebetulan ande de rumoh mertua koi di Gelanggi 2.Terus je la gi sanu.Beloh laki ngantor 5 dulang hantaran.Beloh pompuan koi tak nengok pulok.Kit rasenye 7 dah tentu.
Mule koi ingat tak ramei yang ngantor.Sekali tengok boleh tahan juge weh.Panjang la beraturnye.Hari pulok popaleh la panas mase ter.Ukor berlenje peluh koi.Orang sanu siap bahan berkompang pasey weh.Koi ngangguk je la.Tngoh sedak2 melayan kompang baru koi perasan pengantin hilang dalam rumoh.Ah ye,deme bahan bergambor de pelamin.Tak sempat koi nok klik2.

Ahhh...Awok Wadi weh kalo ye pun nok makan tuk soh nayang gitu.Perut koi dah le lapor.Ni yang geramnye.Dah la peluh koi uko jas.Ukor berketiat ketiok koi ni weh.Kite tunggu minggu depan pulok de Jenderok.Uko jas la peloh membuat kerje pulok.Koi baru je apply cuti ni.Ambik lebih sikit weh.Bukan mende,nok nengok anok pun same.Ha..ha..ha..

12 Mac 2010

Henpon Siri 2

Cerite pasal henpon ni dah lame.Pade tahun 1998.Tapi sampei sekarang koi ingat.Sebaknye deme pikir la sendiri.Mase ter koi keje kat Tabung Haji.Sokmo la koi jalan2 ke bandor kalau bosan dok bilik.Satu hari ketike hari Jemaat koi singgoh la nok solat di Mesjid Negare.Orang uko menderu ramei nye.Kene pulok time rehat tengoh hari.Memang menjadi la.

Mase azan ter koi kat pagor baru sampei.Sedang molek koi masuk mesjid bilal baru start qomat.Koi lepas ke belakang la weh.Masuk rekaat pertame time rokok koi dengor henpon sape ntoh berbunyi.Koi memang tak ande henpon lagi mase ter.Dah tentu bukan koi punye.Pulok ter popaleh la kuat bunyinye.Tibe2.....Jeng..jeng..jeng.Koi dengor ande orang bercakak."Hello..Woi aku tengah sembahyang ni.Nanti aku call balik".Terkedu kejak koi.Otak dah meraban.Solat pun dah tak kusyuk.Tak jadi ni.Bangun je dari rukuk koi keluor.

Kat luor koi tengok dah ande dalam 3,40 orang dok melepok.Semua pakat2 senyum.Mau taknye solat tak abih dah keluor.Dah ke gone,tak kan nok solat sambil suke.Dah la jawab henpon mase tengoh solat.Pulok tu boleh sambung pulok.Cakak kalau slow tak ape la.Ni boleh dengor satu mesjid.Isk..isk..isk..Kome tunggu sampei orang abih solat.Selesei do'a kome tengok orang keluor siak senyum2 siak gelok2. Adoiihhhh.....

Henpon Siri 1

Baru2 ni koi ande pergi Masjid Sultan Ahmad Shah 1.Lepas je solat sunat Maghrib molek je pak imam kabor minto betul kan saf dan matikan henpon.Dulu takat lurus ke saf je dan rapat2 kan saf.Ni dah lain lalu weh.Kalau ye pun tak nok offkan henpon buat senyak ape ke salohnye.

Itu cerite minggu ni.Yang minggu lepas lain pulok.Hari ter lepas Maghrib ande la pak imam bukok kitab.Kebetulan cerite bab2 dalam mesjid.Berbagei la mende pak imam kabo.Antarenye jangan pakai dedoh aurat,jangan buat bising dan jangan buat mende tak senonoh.Dalam pade ter ande pulok yang bercakak gune henpon pulok.Dah la menyandor ke tiang ngadap ke ustaz.Boleh pulok buat selambe rock je.Pak imam dua kali kabor kalau nok bercakak hal dunia jangan dalam mesjid.Dia pandang pade semue jemooh tapi mate menjeling kat si fulan ter.Ehhh...dia boleh pulok buat tak paham.Sedor2 la weh.Awok bukan kat pejabat.

08 Mac 2010

Dah Jadi Aboh

Lame weh koi tak menulih ni.Nok buat banyok sikit gambornye.Bukan mende koi balik kampung pade 25-02-2010.Sari sebelum ter orang rumoh koi telepon kabor dia akan dibedoh pade 01-03-2010 di Hospital Temerloh.Doktor de Tekam siak buat surat dah.Pagi2 koi balik kampung.Dan selelap koi terus ke Gelanggi 2.

Dan koi bermalam de sane 2 hari.Hari Sabtu ter koi gi pekan sari Gelanggi dengan dia.Dapat la orang rumoh merase air nyor.Dalam pukul 10 koi ngajok balik rumoh keluarge koi.Mende rapat dengan Hospital Temerloh.Mudah sikit weh.

Sampai de Jengke koi nengok rumoh kosong.Ah ye betol di.Pikir2 punye pikir rupenye ande kenduri dalam blok koi ter.Patut la terang benderang dihari yang siang.Dalam pukul 12 setengoh ter orang rumoh ngajok pulok gi makan kenduri.Malas amat koi rase.Mende koi biase makan nasi.Orang ngajok makan kenduri,ahh pening weh....

Dalam pukul 1 setengoh koi rase dia dah ngajok koi balik.Panas sangat hari.Tak dan lalu koi nok berborok ngan rodong.Ikut je la.Bahan jalan kaki je.Mende bukan jauh sangat pun.Padan peluru setik koi je berlentang la atap rumoh dia.Tengoh koi sedak berborok ngan ramei2,koi dengor adik koi manggil.Katenye Kak Long panggil de bilik air.Koi nengok dia dah menangih katenye air dah banyok keluor.




Tak sampei 5 minit koi dah dalam perjalanan ke hospito weh.Memandangkan doktor dah cakak anok hampir lemas dan besor make dia buat ikut tingkak je.Pukul 6.48 petang lahir la anok perempuan koi yang sulung.Jadi aboh dah koi weh.Suke tak terkire la.Siak koi azan siak koi qamat koi kene balik rumoh la weh.Esok la pulok.Teringat mase koi nok azan ke anok,anok senyum sokmo.Dah tu siak celik mate nengok aboh dia.Omboih....Tadi nok air nyor dengan makan nasi tempat kenduri yek....
Hari ke-2 koi dah siak ke alat membeloh mulot anok.Terkerenying2 muke nahan masam ngan masin.Tak sampei setengoh jam dia bahan bergelok.Memang kene la dengan koi.Beratus keping koi ngambik gambor dia.




Siak dia hello aboh dia tu.Adik koi gelok tak ingat.Amboi2 mentang2 aboh dia dok kat Telekom.Dia tau nok hello je yek.Lupe koi nok kabor name anok dare koi ni Siti Nur Aisyah